Γνωριμία με τον Νομό Ροδόπης

Γενικές πληροφορίες

Ο Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης βρίσκεται στη βορειοανατολική Ελλάδα στο κέντρο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης. Στα βόρεια σύνορα της βρίσκεται η Βουλγαρία, στα ανατολικά η ΠΕ Έβρου ,στα δυτικά η ΠΕ Ξάνθης, ενώ στα νότια βρέχεται από το θρακικό πέλαγος.
Η έκταση της ΠΕ Ροδόπης ανέρχεται σε 2.543 km², ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο Νομός εμφανίζει 111.610 κατοίκους.
Η Κομοτηνή έχει πληθυσμό περίπου 70.000 κατοίκους, ενώ καθημερινά εξυπηρετεί πάνω από 100.000. Είναι πρωτεύουσα της ΠΕ Ροδόπης, έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και απέχει 94 χιλ. από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, 23 χιλ. από τα Ελληνοβουλγαρικά , 242 από τη Θεσ/νίκη, 724 από την Αθήνα και 25 από τη θάλασσα.
Ο αυτοκινητόδρομος ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ έχει ολοκληρωθεί και οι χρόνοι οδικής διαδρομής με όλες της Ελληνικές πόλεις έχει μειωθεί. Ο Νομός εξυπηρετείται επίσης από τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης (67 χιλ) και Καβάλας (82 χιλ) και τα λιμάνια των ίδιων πόλεων. Το γειτονικό λιμάνι του Πόρτο Λάγους (30 χιλ) εξυπηρετεί μόνο μικρά εμπορικά μότορσίπ.
Το βόρειο τμήμα της ΠΕ καταλαμβάνεται από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης και περιλαμβάνει περίπου το 1/3 της έκτασής του. Ισχυρό ανάγλυφο  εμφανίζεται και στο νοτιοανατολικό άκρο όπου το όρος Ισμαρος. Η λοιπή έκταση είναι πεδινή κατάλληλη για καλλιέργειες ενώ στο νότιο μέρος του νομού υπάρχει ένα σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών τεράστιας οικολογικής σημασίας.
Τόσο η ΠΕ όσο και η πρωτεύουσά της δεν είχαν ιδιαίτερες δυναμικές ανάπτυξης, εκτός από τον πρωτογενή τομέα, λόγω του εύφορου εδάφους και των άφθονων νερών και τον τριτογενή, λόγω της γεωπολιτικής θέσης και του ιστορικού ρόλου της Κομοτηνής στο τομέα της διοίκησης και των υπηρεσιών.
Στον δευτερογενή, υπάρχει καλά οργανωμένη ΒΙ.ΠΕ , η παραγωγικότητα όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ύφεση.
 Καθοριστική για την οικονομία και τη γενικότερη εικόνα της περιοχής υπήρξε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με εννέα  Σχολές στην Κομοτηνή και πάνω από 10.000 φοιτητές.

 • Οδικός Χάρτης Ροδόπης
 • Χάρτης Κομοτηνής
 • Χάρτης Νομού Ροδόπης
 • Χάρτης Ροδόπης
 • Οδικός Χάρτης

Simple Image Gallery Extended

Ιστορικά στοιχεία

Κατά τους αρχαϊκούς χρόνους στην περιοχή κατοικούσαν σκυθικά φύλα, ενώ κατά τον Τρωικό πόλεμο οι Θράκες φέρονται ως σύμμαχοι των Τρώων. Την εποχή των αποικιών εγκαταστάθηκαν Έλληνες άποικοι από τη Χίο ως δεύτερο αποικιακό κύμα των Αθηναίων. Το σημαντικότερο αστικό κέντρο της αρχαιότητας ήταν η πόλη της Μαρώνειας η οποία αναφέρεται ως φόρου υποτελής στην Αθήνα με μεγάλο ποσό πράγμα που υποδηλώνει την οικονομική της ευμάρεια. Η Μαρώνεια υπήρξε το σημαντικότερο αστικό κέντρο της περιοχής μέχρι και τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους ενώ αρχίζει η παρακμή της από το δέκατο περίπου αιώνα και εξελίσσεται σε χωριό κατά την οθωμανική περίοδο ενώ εγκαταλείπεται η αρχική της θέση και κατασκευάζεται οικισμός τέσσερα χιλιόμετρα βορειότερα.     
Την βυζαντινή περίοδο ακμάζουν δύο άλλα αστικά κέντρα, η Αναστασιούπολη στις όχθες της Βιστωνίδας και η Μαξιμιανούπολη δέκα χιλιόμετρα δυτικά της σημερινής Κομοτηνής. Από την περιοχή περνούσε η Εγνατία οδός και την εποχή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου (5ος μ.Χ. αιώνας) κατασκευάστηκε στο κέντρο του νομού ένα πόλισμα ως ασφαλής σταθμός διανυκτέρευσης (mansioni) που ονομάστηκε Κουμουτζηνά. Τα Κουμουτζηνά περιβάλλονταν από ψηλό τείχος. Μετά από βαρβαρικές επιδρομές στην Μαξιμιανούπολη, το δέκατο αιώνα, ο πληθυσμός της κατέφυγε στα Κουμουτζηνά τα οποία έμελλαν να γίνουν το σημαντικότερο αστικό κέντρο της περιοχής.
 Την οθωμανική περίοδο ονομαζόταν Γκιουμουρτζίνα και ήταν διοικητικό κέντρο και έδρα Σαντζακίου που περιλάμβανε τη σημερινή Ελληνική Θράκη πλην του βορείου Έβρου, αλλά και τμήμα της σημερινής Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας, ενώ μετά την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό το 1920, ονομάστηκε Κομοτηνή χρησιμοποιώντας το όνομα που έδινε για τα Κουμουτζηνά ο γνωστός για τους λογιοτατισμούς του βυζαντινός ιστορικός Νικηφόρος Γρηγοράς.  Αμέσως μετά το 1920 η Κομοτηνή γίνεται αξιόλογο διοικητικό κέντρο με έδρα περιφερειακής διοίκησης και εφετείου, που μεταφέρθηκε εκεί από την Αδριανούπολη μετά την μικρασιατική καταστροφή.


Το φυσικό περιβάλλον

Η μορφολογία της ΠΕ Ροδόπης, κατατάσσεται σε τρεις ζώνες. Η πρώτη κατέχει το νότιο τμήμα που είναι πεδινό με μηδενικές σχεδόν κλίσεις. Η δεύτερη εκτείνεται βόρεια παράλληλα της πρώτης και κατέχει το κέντρο της ΠΕ μέχρι τις κλιτείς της οροσειράς της Ροδόπης. Η τρίτη ζώνη βρίσκεται βόρεια της 2ης περιοχής και κατέχει το ορεινό τμήμα. Ισχυρό ανάγλυφο υπάρχει και στο Νότιο Ανατολικό μέρος του Νομού όπου το όρος Ίσμαρος.
    Οι υψηλότερες κορυφές είναι στο Παπίκιο (1460 μ.), ο Παρατηρητής(986 μ.) , το Μεγάλο Λιβάδι (1267 μ.) και ο Ίσμαρος (678 μ.)
Ο ορεινός όγκος της Ροδόπης έχει τις ιδιομορφίες του. Ο Βορειοδυτικός όγκος, δηλαδή τα ορεινά του Δήμου Ιάσμου χαρακτηρίζεται από ψηλά δασωμένα και πανέμορφα βουνά. Διασχίζεται από τον χείμαρρο  Κομψάτο. Εδώ, πρόκειται να κατασκευασθεί το φράγμα του Κομψάτου που η λεκάνη κατάκλισης θα είναι περίπου 8 τετραγωνικά χιλιόμετρα δηλαδή τα 2/3 της Λίμνης Πλαστήρα. Η περιοχή είναι σχεδόν ακατοίκητη και τα χωριά έχουν εγκαταλειφθεί από τον εμφύλιο πόλεμο. Στα παλιά χωριά υπάρχουν εγκαταστάσεις κτηνοτρόφων που παραμένουν εκεί μόνο τους θερινούς μήνες. Στην περιοχή υπάρχουν τόσο αυτοφυή δάση, κυρίως στο Παπίκιο. από πλατύφυλλα-αείφυλλα, αλλά και εκτεταμένες αναδασώσεις κυρίως πεύκης, στις υπώρειες,  αλλά και σε μεγαλύτερα ύψη. Από τον ορεινό όγκο του Παπικίου και των βουνών του Ιάσμου είναι ορατή τόσο η Βιστωνίδα όσο και ο Κάμπος της Κομοτηνής.
Η εικόνα είναι κάπως διαφορετική στην βορειοανατολική Ροδόπη. Εδώ τα βουνά είναι πιό εκτεταμένα και πιο χαμηλά. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά κατοικημένα χωριά μερικά από τα οποία είναι και πολυάριθμα παρά τη μείωση του πληθυσμού τα τελευταία 20 χρόνια. Μικρά οροπέδια επιτρέπουν την καλλιέργεια δημητριακών, πατάτας αλλά κυρίως καπνού. Τα χωριά της Οργάνης είναι συγκεντρωμένα, με εξαίρεση τα Καλύβια , ενώ τα Χωριά του Κέχρου διάσπαρτα και αραιοδομημένα ,κυρίως για να ελέγχουν μεγαλύτερες εκτάσεις για τα κοπάδια τους.
Τελείως διαφορετική εικόνα παρουσιάζει ο ορεινός όγκος του Ισμάρου στα Νοτιοανατολικά. Στο βουνό δεν υπάρχουν χωριά, αλλά στις υπώρειες συναντάμε τη Στρύμη τη Διώνη .τους Ασκητές. τα Πετρωτά και τη Μαρώνεια. Ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μονόλιθοι που είναι  μαρμαρυγιακοί γνεύσιοι.
Ο Κάμπος της Ροδόπης είναι γνωστός σε όλους. Είναι καλλιεργήσιμος, σχεδόν ολόκληρος και χαρακτηρίζεται από ένα ελαφρό ανάγλυφο.
        
        Η πόλη της Κομοτηνής βρίσκεται στο κεντρικό βόρειο πεδινό τμήμα της ΠΕ σε ένα βύθισμα της πεδιάδας με υψόμετρο 36 έως 48 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
        
Η λίμνη Ισμαρίδα ή Παλαιότερα Μητρικού, μαζί με τις Πτελέα, Έλος, Αλυκή, Καρατζά, Ξηρολίμνη και Βιστωνίδα,  αποτελούν ένα σπάνιο υδροβιότοπο που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar.

    Το κλίμα που επικρατεί στη Ροδόπη χαρακτηρίζεται σαν μεσογειακό ξηρό, έως ύφυγρο στην πεδινή και παραθαλάσσια ζώνη, προχωρώντας όμως προς τη βόρεια και ορεινή περιοχή μετατρέπεται σε ηπειρωτικό.
    Στην περιοχή της Κομοτηνής η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 14,8 ο C.
    Από τα κλιματολογικά στοιχεία προκύπτει ότι ο ψυχρότερος μήνας είναι ο Ιανουάριος με μέση θερμοκρασία 1,4  ο C, ενώ θερμότερος μήνας είναι ο Αύγουστος με μέση μέγιστη θερμοκρασία 30,4 ο C.
    
    Ολόκληρη η πεδινή Ροδόπη είναι καλλιεργήσιμη γη σε πολλές περιπτώσεις, αρδευόμενη, υψηλής παραγωγικότητας. Η άρδευση των αγρών γίνεται επί το πλείστον με γεωτρήσεις αλλά και από μικροταμιευτήρες. Φράγμα που κατασκευάστηκε στη Γρατινή , 10 χιλ ΒΑ της Κομοτηνής δεν χρησιμοποιείται ακόμη για άρδευση, ενώ τα επόμενα χρόνια θα ολοκληρωθεί το αρδευτικό φράγμα τοι Ιασίου στα ανατολικά του Νομού που θα αρδεύσει σημαντικές εκτάσεις
    Στον κάμπο της Ροδόπης η βαμβακοκαλλιέργεια, ξηρική και ποτιστική, είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια. Υπάρχουν ωστόσο και καλλιέργειες σιταριού, αραβόσιτου,  τεύτλων, μηδικής, βιομηχανικής ντομάτας, αρωματικών φυτών, λαχανικών και οπωροκηπευτικών. Σε αρκετές περιοχές της Ροδόπης (πεδινές και ορεινές)  καλλιεργείται καπνός εξαιρετικής ποιότητας (μπασμάς), ενώ δυτικά της Κομοτηνής υπάρχουν εκτεταμένοι κερασώνες. Από λοιπά οπορωφόρα, συναντώνται μηλιές, αχλαδιές, κυδωνιές, βυσσινιές, βερικοκιές, ροδακινιές, συκιές κλπ  αλλά δεν υπάρχει συστηματική παραγωγή και εκμετάλλευση.
    Η αλιεία τόσο η παράκτια όσο και εσωτερικών υδάτων χαρακτηρίζεται από άριστης ποιότητας αλιεύματα πολλά από τα οποία κατεργάζονται και διατίθενται στο εμπόριο συσκευασμένα. Τα ιχθυοτροφεία λειτουργούν με παραδοσιακό τρόπο και χωρίς φυράματα, εδώ και αιώνες.

    Οι δασικές εκτάσεις καταλαμβάνουν το βόρειο ήμισυ της ΠΕ . Κύρια δασικά είδη είναι οι δρυς, η οξιά ,η χαλέπιος και η μαύρη πεύκη ενώ σημαντικό ποσοστό καταλαμβάνουν τα αείφυλλα πλατύφυλλα. Πάνω από υψόμετρο 200μ. συναντάμε τα μακί. Φρύγανα εμφανίζονται σποραδικά κυρίως σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές.

    Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη ποικιλία οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας απαντάται στις περιοχές των λιμνοθαλασσών. Στη λίμνη Ισμαρίδα και στις άλλες τέσσερις λίμνες στα νοτιοδυτικά του νομού τα κυριότερα είδη ψαριών είναι το κεφάλι, το λαβράκι το γριβάδι ή σαζάνι. Επίσης υπάρχουν χέλια. Συναντάται επίσης το αμφίβιο ενυδρίδα (Lutra Lutra). Οι προστατευμένες από τη συνθήκη Ramsar  λιμνοθάλασσες της Ροδόπης παρουσιάζουν μια ασυνήθιστα αξιόλογη ορνιθοπανίδα, με  τον υψηλότερο αριθμό πουλιών από όλους τους Ελληνικούς υδροβιότοπους. Τα είδη που συναντώνται είναι περισσότερα από 200, πολλά από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση
(Κύκνοι, Αργυροπελεκάνοι, Κορμοράνοι, Φαλαρίδες, Λαγγόνες, τσικνιάδες Ψαραετοί, Σταχτόχηνες, μαυρόγυπες, φοινικόπτερα, και διάφορες αγριόπαπιες).
 Στη Ροδόπη η οργανωμένη κτηνοτροφία περιλαμβάνει βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίρους, όρνιθες, πάπιες , χήνες και κουνέλια.
 Στην άγρια πανίδα συγκαταλέγονται ελάφια, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, λαγοί, αγριοκάτσικα, λύκοι, τσακάλια, αλεπούδες,  ασβοί, σκίουροι, χελώνες, οχιές, σπιτόφιδα, λαφιάτες, σαΐτες κ.ά

 • Ποταμός Κομψάτος στο Τρίκορφο
 • Θρακικά Μετέωρα
 • Βιστωνίδα
 • Λίμνη Πτελέα

Simple Image Gallery Extended

Η πρωτεύουσα Κομοτηνή
    
Η αναζήτηση της γένεσης ως Κομοτηνής ως οικισμού οδηγεί στα πρωτοχριστιανικά χρόνια. Τον 4ο μ.Χ. αιώνα κατασκευάζεται ένα ορθογώνιο φρούριο με 16 πύργους ύψους 9,60 μ., σαν ασφαλής σταθμός διανυκτέρευσης επί της Εγνατίας οδού (mansioni). Το βυζαντινό αυτό πόλισμα είχε το όνομα Κουμουτζηνά και στο μεγαλύτερο τμήμα του διατηρείται μέχρι σήμερα.
    Ελάχιστες μαρτυρίες ή βιβλιογραφικές αναφορές συναντώνται μέχρι τον 12ο αιώνα οπότε οι κάτοικοι της γειτονικής Μοσυνούπολης, παλαιότερα Μαξιμιανούπολης, ύστερα από βαρβαρικές επιδρομές καταφεύγουν στο φρούριο. Τα Κουμουτζηνά καταλαμβάνονται από τους Οθωμανούς το 1363 και αρχίζουν να επεκτείνονται σταδιακά και εκτός των τειχών.
Το 1920 η περιοχή ενσωματώθηκε στον Εθνικό Κορμό, ενώ το 1922 μετά τη Μικρασιατική καταστροφή δέχθηκε χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν σε νέες συνοικίες. Η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε το έτος 1925. (Ανταλλαγές με Βουλγαρία).
    
    Το Πανεπιστήμιο το οποίο αριθμεί σήμερα περί τους 10.000 φοιτητές στεγάζεται σε ένα γυμνασιακό συγκρότημα (τρείς σχολές) μέσα στην πόλη, σε κτίρια στην Πανεπιστημιούπολη 3 χιλ. Βορειοδυτικά της πόλης, κατά τα πρότυπα των CAMPUS( τέσσερις σχολές), καθώς και σε κτιριακό συγκρότημα στο 7ο χιλ. της Ε.Ο. Κομοτηνής Ξάνθης (Δυο Σχολές)
    

 • Βυζαντινό Φρούριο
 • Πλατεία
 • Δημοτικό Πάρκο
 • ΡΟΔΟΠΗ Κομοτηνή Χιονισμένη Πλατεία
 • Παλιά Πρυτανεία
 • ΡΟΔΟΠΗ Κομοτηνή Το Ηρώων

Simple Image Gallery Extended


    

Η διοικητική διαίρεση της ΠΕ

Ο Νομός Ροδόπης διαιρείται σε 4 Οργανισμούς πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης (Δήμους).
Δήμος Κομοτηνής, έδρα Κομοτηνή
Δήμος Μαρώνειας-Σαπών, έδρα Σάπες
Δήμος Ιάσμου, έδρα Ίασμος
Δήμος Αρριανών, έδρα Φιλλύρα

Για τον επισκέπτη

Ο επισκέπτης της ΠΕΡοδόπης θα συναντήσει έναν ήρεμο και φιλόξενο τόπο, με πολλές ομορφιές, πολλές αντιθέσεις, πολύ ιστορία και πολλές εκπλήξεις.
Η Κομοτηνή έχει πολύ καλά ξενοδοχεία και σχετική επάρκεια κλινών. Σαν πόλη προσφέρει πολλά περισσότερα από πολλές άλλες επαρχιακές πόλεις. Στη Κομοτηνή θα βρείτε καλό φαγητό, προσεγμένη ζαχαροπλαστική, παραδοσιακά προϊόντα, ασταμάτητη νυχτερινή ζωή, επαρκείς αθλητικές υποδομές, θέατρο, τέσσερα ωδεία, σχολές χορού, μουσεία και από το 2010 το τρίτο Μέγαρο Μουσικής της Ελλάδας.
Στους παραθαλάσσιους οικισμούς που διαθέτουν επαρκή οδική πρόσβαση, θα βρείτε ξενοδοχεία, Camping, οργανωμένες και ελεύθερες παραλίες με αναψυκτήρια και θαλάσσιες δραστηριότητες, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ. Στις περιοχές αυτές αναζητήστε  το Φανάρι, την Αρωγή , τη Παραλία Μέσης, Την Παραλία Ιμέρου ,Τον Προφ. Ηλία, την Αλκυόνα, τον Πλατανίτη και τον Άγιο Χαράλαμπο.
Για τους λάτρεις του βουνού υπάρχουν τα λιθόκτιστα χωριά της βορειοανατολικής Ροδόπης. Επισκεφθείτε με το κοινό αμάξι σας τον Κάρδαμο, την Οργάνη , τη Σμιγάδα ,τη Μυρτίσκη και τον Κέχρο.
Αν διαθέτετε 4Χ4 κάντε τη διαδρομή Κομοτηνή-Οργάνη-Μυρτίσκη-Κέχρος-Σάπες-Κομοτηνή, περίπου 140 χιλ από τα οποία 25 ορεινός χωματόδρομος. Επίσης με 4Χ4 επισκεφθείτε τα Θρακικά Μετέωρα,22 χιλ από τον Ίασμο, ορεινή διαδρομή. Στο Πολύαρνο θα βρείτε σηματοδότηση για δύο μονοπάτια που θα σας οδηγήσουν σε σημεία φωτογράφισης . Μπορείτε επίσης να ακουλουθήσετε τον δρόμο Ίασμος –Τρίκορφο-Πόα-Κερασιά Σώστης. Στα ορεινά ταξίδια σας προμηθευτείτε νερό και τροφή γιατί με εξαίρεση την Οργάνη και τη Μυρτίσκη θα βρείτε ελάχιστα ή καθόλου εφόδια. Επίσης φροντίστε να έχετε βενζίνη.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια εξαιρετική προσπάθεια σήμανσης ολόκληρου του οδικού δικτύου , ακόμη και του ορεινού όγκου. Αξέχαστη θα σας μείνει και μια πιο γρήγορη αλλά άκρως ενδιαφέρουσα διαδρομή, απαραίτητα με 4Χ4, μεταξύ Μαρώνειας και Παραλίας Πετρωτών από όπου μπορείτε να επιστρέψετε με ασφαλτόδρομο. Για να διευκολυνθείτε κατεβάστε από το internet το χάρτη του Νομού Ροδόπης από την ιστοσελίδα της ΠΑΜΘ www.pamth.gov.gr
Αν είστε λάτρεις επισκέψεων σε οργανωμένους τόπους και Μουσεία η Ροδόπη έχει να σας προσφέρει τα εξής.
•    Το  Αρχαιολογικό Μουσείο, στην οδό Βύρωνος, επισκέψιμο τις ώρες λειτουργίας των Μουσείων της Χώρας.
•    Λαογραφικό Μουσείο, στην οδό Αγίου Γεωργίου, επισκέψιμο με συνεννόηση
•    Εκκλησιαστικό Μουσείο, πρώην πτωχοκομείο (Ιμαρέτ), στην οδό Ξενοφώντος.
•    Στρατιωτικό Μουσείο, στο χώρο του Στρατηγείου της 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, στη λεωφόρο Ηρώων, στο κέντρο της Κομοτηνής
•    Μουσείο Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, του επιφανούς Θρακιώτη μαθηματικού, στην Οδό Στ.Κυριακίδη, απέναντι από το κτίριο της Περιφέρειας
•    Μουσείο Θρακικής Παιδείας, στο προαύλιο του Αγίου Γεωργίου.
•    Μουσείο Καλαθοπλεκτικής, στoν οικισμό Θρυλόριο, 8 χιλ ανατολικά της Κομοτηνής
•    Συλλογή Δίντσογλου -Σκουτέρη, στην οδό Κλεάνθη Κούλογλου
•    Συλλογή Παπανικολάου.
Εδώ κατεβάστε το χάρτη της πόλης από τη σελίδα του Δήμου Κομοτηνής www.komotini.gr , ο χάρτης διαθέτει υπόμνημα με όλα τα αξιοθέατα και όλους τους δρόμους της πόλης με οδηγίες ανεύρεσης και κάνναβο. Διατίθεται και στα περίπτερα.
Επίσης στη Ξυλαγανή μπορείτε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής, που είναι από τα μεγαλύτερα στον Ελλαδικό χώρο (700 τ.μ.). Το μουσείο στεγάζεται σε παλαιό ανακαινισμένο αλευρόμυλο που τμήμα του, μουσειακού χαρακτήρα, διατηρείται ακόμη.
Μη παραλείψετε να  επισκεφθείτε:
Στη πόλη της Κομοτηνής:
•    Το Βυζαντινό φρούριο και το Μητροπολιτικό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου (1812), μέσα σ’ αυτό.
•    Την παλιά αγορά στο κέντρο της πόλης
•    Τον Πύργο του Ωρολογίου
•    Τον Ναό του Αγίου Γεωργίου (19ος αιώνας)
•    Το Παλαιό Τέμενος (Εσκί τζαμί)
•    Το Νέο τέμενος (Γενί Τζαμί)
•    Το Άλσος της Αγίας Παρασκευής
•    Την Τσανάκλειο Σχολή. Πρώην Πρυτανεία και μελλοντικό Δημοτικό μέγαρο. Κτίριο του 1907 σε φάση ανακαίνισης
•    Το Παλαιό και το  Νέο Δικαστικό Μέγαρο
•    Το Πάρκο της περιφέρειας και το παλαιό Ηρώων της πόλης
•    Κάντε περιπάτους στις οδούς Βενιζέλου, Ερμού, Κανάρη, Κιλκίς, Ιωαννίνων,  Κούλογλου και Νέστορος Τσανακλή.
•    Κάντε περίπατο και καταλήξτε για καφέ στη Κεντρική Πλατεία που είναι  πεζοδρομημένη. Αν είναι καλοκαίρι απολαύστε τη σκιά των τεράστιων πλατάνων. Αν είναι Μάιος μπορεί να βρεθείτε σε μουσική εκδήλωση ή χάπενιγκ.
•    Αν σας ενδιαφέρει ο κινηματογράφος το βράδυ στο Kosmopolis Park λειτουργούν 5 αίθουσες.

Στον υπόλοιπη ΠΕ μπορείτε να επισκεφθείτε:
•    Τις λιμνοθάλασσες Ξηρολίμνη, Καρατζά, Πτελέα, Έλος(Το Ιχθυοτροφείο Μολυβωτής) και Ισμαρίδα καθώς και τη γνωστή στο πανελλήνιο Βιστωνίδα.
•    Τη Μεσαιωνική Γέφυρα στον Πολύανθο
•    Τον οικισμό της Μαρώνειας
•    Τον οικισμό του Ιάσμου
•    Τον οικισμό Πετρωτών
•    Τα λιθόκτιστα χωριά της ορεινής Ροδόπης όπως η Νυμφαία, ο Κάρδαμος, η  Σμιγάδα, η Μυρτίσκη, η Κάτω Βυρσίνη, η Χλόη , ο Κέχρος και η Ραγάδα.
•    Τις παραλίες του Νομού και το Φανάρι.
•    Το υπό αναστύλωση Αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, τα ψηφιδωτά και γενικότερα τον αρχαιολογικό χώρο.
•    Τους γεωλογικούς σχηματισμούς της Αρχαίας Ισμάρας και της Σύναξης, ανατολικά του Αρχαίου Θεάτρου
•    Το οχυρό της Νυμφαίας. Εδώ χρειάζεται μια τυπική άδεια από την 29η Ταξιαρχία Πεζικού στη Κομοτηνή (Στρατόπεδο Παράσχου)
•    Τον Άγιο Δημήτριο στα Κασσιτερά. Για επίσκεψη στο εσωτερικό του Ναού επικοινωνήστε με τη Μητρόπολη τηλ. 2531022642

Αξιόλογοι αλλά μη επισκέψιμοι προορισμοί στο Νομό είναι:
•    Οι αρχαιολογικοί χώροι Αναστασιούπολης, Μαξιμιανούπολης, Σύναξης, Δίκαιας παρ’ Άβδηρα και  Αρχαίας Στρύμης.
•    Το Σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου στη Μαρώνεια
•    Η κοιλάδα και τα σπήλαια στη θέση Ίντερε στη Στρύμη
•    Ο Μακεδονικός Τάφος στα Σύμβολα
•    Η μοναστική πολιτεία στο Παπίκιο Όρος (Δήμος Σώστη)

Γαστριμαργικές προτάσεις
Στη Ροδόπη θα μείνετε ενθουσιασμένοι από τις γαστριμαργικές προκλήσεις που θα συναντήσετε. Στη πόλη της Κομοτηνής θα βρείτε παραδοσιακά ελληνικά εστιατόρια, εστιατόρια Ευρωπαϊκής κουζίνας gourmet, παραδοσιακές ταβέρνες, πιτσερίες, γεύσεις της ανατολής με γνήσια τουρκική κουζίνα, εξαιρετικές ψαροταβέρνες και πάσης φύσεως ελληνικά, ευρωπαϊκά και ανατολίτικα ταχυφαγεία.
Στη περιφέρεια θα βρείτε εξαιρετικό φαγητό στα χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού όπως Αμαξάδες, Κοπτερό, Ίασμος, Πολύανθος, Σώστης,  Θάμνα, Δύμη, Καρυδιά, Πάνδροσσος, Γρατινή, Φιλλύρα, Αρριανά. Καλό φαγητό θα βρείτε ασφαλώς στις Σάπες, στη Μαρώνεια στο Ν.Σιδηροχώρι στους Υφαντές και στην Αίγειρο.
Στη παραθαλάσσια ζώνη φαγητό(φρέσκο ψάρι και όχι μόνο) θα βρείτε  στο Φανάρι, Ίμερο, Αλκυόνα, Κρυονέρι, Πλατανίτη και Άγιο Χαράλαμπο.
Η τοπική κουζίνα έχει σαφείς επιρροές από την ανατολή. Δοκιμάστε κρέατα από την ορεινή Ροδόπη, τζιγεροσαρμάδες, ψάρια από τα ιχθυοτροφεία της περιοχής (καταλληλότερη εποχή το φθινόπωρο), αλίπαστα, τουρσί, ενώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τοπικό κρασί, ούζο και τσίπουρο.
Η τοπική ζαχαροπλαστική είναι και αυτή επηρεασμένη από την ανατολή. Κυριαρχούν τα λουκουμοειδή, με κορυφαίο το σουτζούκ λουκούμ, και τα πάσης φύσεως σιροπιαστά.
Επίσης μη παραλείψετε να προμηθευτείτε στραγάλια, ξηρούς καρπούς και ελληνικό φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ.

 • Κομοτηνή Το Ηρώων
 • Μαρωνεια Λιμάνι Αγιου Χαράλαμπου2
 • Πλατεία Κομοτηνής
 • Κομοτηνή Δικαστικό Μέγαρο
 • Χαμηλό Κέχρου
 • Κομοτηνή2
 • Φανάρι4
 • Φανάρι5
 • Βυζαντινό Φρούριο Κομοτηνής
 • Κομοτηνή6
 • Μαρωνεια Λιμάνι Αγιου Χαράλαμπου
 • Κομοτηνή Χιονισμένη Πλατεία
 • Νυμφαία
 • Μαρώνεια_Αρχαίο Θέατρο
 • Ακρόπολη Πετρωτών
 • Φράγμα Γρατινής
 • Φανάρι6
 • Θρακιά Μετέωρα
 • Χλόη Ανεμογεννήτριες
 • Μοσαϊκό Άγιος Χαράλαμπος
 • Κομοτηνή3
 • Μαρωνεια Λιμάνι Αγιου Χαράλαμπου1
 • Φανάρι3
 • Φανάρι8
 • Ανω Κάρδαμος
 • Βυζαντινή Γέφυρα Κομψάτος
 • Περιοχή Χίλια
 • Άνω Βυρσίνη
 • foto_rodopi
 • Μαρώνεια Το σπήλαιο
 • Θρακικα Μετέωρα
 • Φοινικόπτερα Βιστωνίδας
 • Νυμφαία2
 • Φανάρι2
 • Ο_κάμπος
 • Κομοτηνή
 • Βιστωνίδα
 • Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας
 • Καγκέλες
 • Κομοτηνή Η Μητρόπολη
 • Κομοτηνή1
 • Μαρώνεια Αρχαία Ισμάρα
 • Ποταμός Κομψάτος
 • Κομοτηνή Το Λαογραφικό Μουσείο
 • Χλόη
 • Νυμφαία1
 • Λίμνη Καρατζά Φοινικόπτερα
 • Φανάρι1
 • Φανάρι7
 • Πετρωτά
 • Κέχρος
 • Καγκέλες Μαρώνεια

Simple Image Gallery Extended